Receptek a saját termésből
Kerti receptek a saját termésből – Miért jobb, ha a kert adja az alapanyagot?
Van valami egészen varázslatos abban, amikor az ember kisétál a kertjébe, leszakít egy illatos paradicsomot vagy egy ropogós paprikát, majd pár órával később már az asztalon gőzölög belőle egy ínycsiklandó étel. A saját termésből készült ételek nemcsak frissebbek és finomabbak, de pontosan tudjuk, hogy milyen gondoskodás és szeretet áll mögöttük – na meg hogy nem permeteztük őket halálra mindenféle vegyszerrel. Ha eddig csak nézegettük a kertet, mint egy szép zöld dekorációt, itt az idő, hogy belevágjunk a kerti receptek világába!
Egy igazi klasszikus: Kerti receptek a saját termésből – paradicsomszósz házilag
Ha van egy dolog, amit minden kertész előbb-utóbb felfedez, az az, hogy a paradicsom termesztése nem ismer féket. Egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy vödörszám áll a piros finomság a kamrában, és fogalmunk sincs, mit kezdjünk vele. Itt jön képbe a házi paradicsomszósz! Fogjunk egy kiló saját termesztésű paradicsomot, főzzük össze fokhagymával, bazsalikommal és egy kis sóval, majd turmixoljuk simára. Ez a szósz tökéletes tésztákhoz, pizzákhoz vagy akár egy jó lecsóhoz is. Ráadásul semmi sem hasonlítható ahhoz az érzéshez, amikor egy téli estén elővesszük a nyáron eltett paradicsomszószt, és egy pillanatra visszarepülünk a napsütötte kertbe.
Kerti receptek a saját termésből – Friss fűszernövényekkel minden jobb
Lehet, hogy a bolti fűszerek praktikusak, de aki egyszer megkóstolta a frissen szedett bazsalikomot vagy a kertben nevelt rozmaringot, az többé nem akar visszatérni az előre csomagolt, évek óta polcon porosodó változatokhoz. A saját fűszernövényekkel készült kerti receptek sokkal intenzívebb ízt kapnak. Próbáljuk ki például a rozmaringos sült krumplit, vagy készítsünk házi pesto szószt frissen szedett bazsalikomból, fokhagymából, parmezánból és olívaolajból. Egy kis mozsár, egy kis kevergetés, és máris olyan ízeket varázsolhatunk az asztalra, amiktől még a legnagyobb séfek is elismerően csettintenének.
A kerti receptek csúcsa: Cukkini palacsinta saját termésből
Aki kertészkedett már, tudja, hogy a cukkini egy alattomos növény. Egyik nap még kis aranyos palántácska, aztán egy hét múlva már óriási termésekkel bombázza a kertet. Ha nem akarunk minden szomszédnak cukkinivel kedveskedni, érdemes bevetni a cukkini palacsinta receptet. Reszeljünk le egy közepes méretű cukkinit, keverjük el tojással, liszttel, sóval, borssal és egy kis fokhagymával, majd süssük ki olajban. Friss tejföllel és snidlinggel tálalva ez a recept garantáltan új kedvenc lesz – és végre lesz hova tenni azt a rengeteg cukkinit!